Retningslinjer for søvn i Den Grønne Planet
Udarbejdet d. September 2024
Grundlæggende om søvn og den fælles faglige forståelse
Hvilke børn (aldersgrupper) sover hos os? Hvorfor?
Vi har børn i alderen 0-4 år der bliver tilbudt at sove eller hvile. Forskning viser at søvn er vigtigt for børns udvikling. Under søvnen arbejder hjernen med nye indtryk og kundskaber, hvilket har stor betydning for barnets naturlige udvikling. Kroppen hviler og sparer energi under søvnen, samtidigt med at en række livsvigtige processer finder sted. Mange hormoner, som har betydning for blandt andet væksten og udviklingen af immunforsvaret, har deres største aktivitet under søvnen. Fælles for alle børn er, at søvn øger barnets robusthed og hjælper dem til at klare udfordringerne i hverdagen. Det er oplagt, at for lidt søvn overbelaster et barn. Har et barn været overbelastet i længere tid, bliver søvnen påvirket af stresshormoner, som virker opkvikkende, så det er vanskeligt at falde til ro eller at sove den dybe søvn.
Bestemmes hvor ofte et barn sover, i løbet af en dag og hvor længe det sover, af individets behov for søvn, barnets alder eller af institutionens rutiner? Vækker vi børn? Hvorfor/Hvorfor ikke?
I vores vuggestue er vi optaget af at følge barnets soverytme. Små børn der starter i vuggestue, har som regel brug for 2 lure i løbet af dagen. Vi er meget bevidste om at børnene der starter, bliver udsat for mange indtryk i den første periode og derfor har ekstra brug for søvn for at bearbejde disse indtryk. Når barnet er landet i vuggestuen, vil det hurtigt ændre soverutine, der passer til et hverdagsliv i vuggestuen. Barnet vil typisk sove efter frokost alt mellem ½ time til flere timer, afhængigt af barnets behov. Vi bestræber os på ikke at vække børnene i vuggestuen, da børn i alderen:
4-11 mdr. har brug for 12-15 timers søvn pr. døgn
1-2 år: 11-14 timers søvn pr. døgn. Behovet for søvn om dagen skal respekteres.
Når børnene flytter i børnehave, vil der igen være en del nye indtryk og det kan opleves at børnenes middagslurbehov forøges. Det er helt naturligt og vil gå over efter en kort periode.
I Den Grønne Planet, arbejdes der med low og high arousel og der er fokus på at øve børnene i naturlige pauser i løbet af en dag. Vi lever i en tid med et meget højt tempo og det opleves at flere og flere voksne mennesker har svært ved at rumme en hverdag i dette høje tempo. Og dette gælder bestemt også vores børn.
Derfor har vi i Den Grønne Planet valgt at indfører hviletid også for børnehavebørn, men vi anerkender at børn har forskellige behov for hvile. Derfor har vi 3 grupper, henholdsvis en sovegruppe, for de børn der stadig har et stort søvnbehov. En hvilegruppe, for de børn der har brug for hjælp til a slappe af og lade op til resten af dagen og en stjernestund, for de børn der har skippet luren fuldstændig, men som fortsat har brug for støtte og hjælp til at få en pause i dagen.
3-5 år: 10-13 timers søvn pr. døgn En del børn behøver stadig en middagslur, men de fleste ophører med at sove om dagen i denne periode. Ophør med middagslur vil give et behov for længere nattesøvn.
Hvordan sikrer vi os at alle medarbejdere introduceres til den grundlæggende faglige forståelse og alle elementerne i retningslinjerne?
Retningslinjer for søvn i dagtilbud, er lavet i samarbejde med hele medarbejdergruppen og vil blive gennemgået på et personalemøde. Retningslinjer for søvn i dagtilbud vil endvidere blive indsat som fast del af vores velkomst materiale til nye medarbejde i Den Grønne Planet.
Sovefaciliteter
Hvor sover børnene? Ude/Inde? Bestemmes det af alder? Bestemmes det af alder og/eller muligheder og/eller hensyn til det enkelte barn?
Sover de i krybber, barnevogne, senge, køjesenge eller på madrasser?
I Den Grønne Planet er der rigtig gode sovefaciliteter. Der er en delvis udendørs ligge-stue med plads til ca. 25 barnevogne. Der er barnevogne med store liggemål, til de mindste børn. Alle børn i barnevogne er spændt med seler. Temperaturen er aldrig over 20 grader eller under 5 grader. Om vinteren sover børnene i soveposer under dynen. Når børnene bliver omkring 2 år kommer de indenfor, hvor de ligger på madrasser på deres respektive stuer. Børnene hjælper selv med at hente deres madrasser og rede op til sovetid. Børnene har faste pladser og fast madras. Og der spilles roligt musik indtil de er faldet i søvn. De børn der har brug for søvn, vågner naturligt, når der begynder at komme liv på stuerne senest ved 14 tiden. Vi har en vågenvagt, som løbende tjekker alle børn. De børn der ikke sover, tilbydes anden aktivitet.
I Børnehaven er der hvilestund og ro mellem 12-12.30. Der er indrettet en stue til de børn der har behov for at sove uforstyrret. Børnene har fast plads og hjælper ligeledes med at hente deres madrasser og rede op. De børn der har brug for søvn, vågner naturligt, når der begynder at komme liv på stuerne senest ved 14 tiden
De børn der har brug for hvile, ligger på yogamåtter og slapper af til mindfulness musik eller historie.
Og gruppen af børn der går i deres 5 år, har stjernestund hvor der er mulighed for low arousel aktiviteter, som læsning, konstruktion, tegning, perler eller bare at slappe af. Stjernestund er mellem 12-12.30 hvor de derefter går på legepladsen.
Brug af seler
Hvornår og hvordan anvendes der seler? Følges Sundhedsstyrelsens anbefalinger til punkt og prikke eller delvist, og hvordan kommer dette til udtryk i praksis?
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn der sover i barnevogn eller krybbe er fastspændt i sele for at forebygge ulykker med fald fra barnevogn eller krybbe. For børn under 2 år, skal der være en individuel vurdering af, om barnet er egnet til at sove fastspændt i sele eller bør sove inde på egen madras.
Hvordan introducerer vi medarbejdere til brug af seler (kendskab til Sundhedsstyrelsens anbefalinger samt introduktion i praksis)? Hvem gør det?
I vores velkomst materiale til nye medarbejde beskrives det at stuen, indkører den nye kollega i hverdagen i daginstitution, derunder børn og søvn.
Tilsyn med børn der sover ude
Hvordan lever vi op til anbefalingerne ift. tilsyn med børn, der sover ude? Hvem gør hvad, hvornår og hvor ofte?
Både i vuggestuen og børnehaven har vi indført vågenvagt som løbende tjekker de børn der sover, både ude og inde. Vågenvagten har ikke tid med de børn der er vågne, men kun med løbende tilsyn med de børn der sover.
Tilsyn med børn der sover inde