Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Mad og måltider

I Den Grønne Planet har vi et køkken, hvor der hver dag laves lækker og varieret mad til børnene. Vi tilbyder morgenmad, formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad.

Vi har Det Økologiske Spisemærke i guld og træffer bevidste valg, når vi tilvælger konventionelle råvarer som for eksempel danske æbler, ærter og jordbær. Vi minimerer brugen af kød og arbejder aktivt med madspild og genbruger altid ugens rester løbende, når det giver mening.

Vores ambition er at tænke maden ind i det pædagogiske arbejde, hvor det er muligt. Vi laver pædagogiske madaktiviteter, som er lagt ind i vores årshjul – det kan være dyrkning af krydderurter i vindueskarmen i april, besøg i jordbærplantage i juni, sanketur hvor vi plukker hyldebær til saft i september, græskar udskæring og græskarsuppe i oktober. I børnehaven har vi desuden et børnekøkken, hvor børnene er med til at hakke, snitte, sylte, ælte og meget mere.

Vores mad og måltidspolitik

I samarbejde med Meyers Madhus har vi udarbejdet en mad- og måltidspolitik, hvori vi har nedskrevet en række principper for, hvordan vi arbejder i køkkenet, og for hvordan vi arbejder med det pædagogiske måltid på stuerne. 

Det gør sig blandt andet gældende ved at:

  • Vi har altid en rolig stund op til måltidet. Vi runder formiddagens aktiviteter af og falder ned ved at læse en bog eller synge vores madsang, så vi er klar til at sidde sammen om bordet.
  • Vi har udvalgte børne-madværter, som henter maden, dækker op og præsenterer maden for de andre.
  • Vi spiser i små spisegrupper og har altid faste pladser. 
  • Vi bruger de praktiske opgaver før, under og efter måltidet til at udvikle børnenes selvhjulenhed, fordi det skaber selvstændighed og mod.
  • Vi hjælper børnene til at sætte ord på den mad, de spiser, og taler med dem om madens smage og konsistens.
  • Vi er bevidste om, at udvikling af smag og madmod er en proces, hvor børn skal danne gode erfaringer, og at det kan være okay at dufte eller røre ved maden til en start.

Fødselsdage 

Det er altid dejligt, når forældrene ønsker at tage noget med og bidrage til festen, når barnet fejrer fødselsdag i institutionen. I løbet af året er der mange fødselsdage, og vi ønsker derfor at fødselsdagene markeres på anden vis end ved sukkerholdige sager. Alternativer er eksempelvis:

  • Frisk frugt eller grøntsager anrettet på en festlig måde
  • Kardemommeboller bagt sammen som en mand eller kone med flag
  • Tørret frugt
  • Pindemadder med frugt og grønt
  • Bananpandekager uden tilsat sukker
  • Æblesnegle

Ved hjemmefødselsdage gælder Den Grønne Planets mad- og måltidspolitik også.